Od zlata jabuka

Deveti tom „Narodnih igara" Danice i Ljubice Janković

Proleća 2017. Narodna biblioteka Srbije objavila je deveti tom „Narodnih igara", čime je zaokruženo kapitalno delo Danice i Ljubice Janković, prvih žena koje su se u Srbiji bavile etnomuzikologijom i etnokoreologijom. 

Rad na proučavanju tradicionalnog narodnog plesa sestre Janković započele su tridesetih godina 20. veka, i do 1952. zajedno su objavile sedam tomova „Narodnih igara".

Nakon Daničine smrti (1960), Ljubica je sama nastavila rad na građi koju su zajedno prikupljale. Godine 1964. izašla je osma knjiga, a bio je pripremljen za štampu i rukopis devete knjige, koja, međutim, neće ugledati svetlost dana ni za Ljubičina života.

Kada je i Ljubica preminula (1974), zaostavština sestara Janković testamentom je pripala Narodnoj biblioteci Srbije, u kojoj je ustanovljen njihov legat. Kako je Ljubičina izričita želja bila da se građa iz njihove zaostavštine ne objavljuje 40 godina od trenutka njene smrti, ova bogata kolekcija dugo je ostala van domašaja javnosti.

O devetoj knjizi, Legatu sestara Janković i prigodnim temama razgovarali smo sa priređivačem knjige, bibliotekarom Veliborom Prelićem.

Autor i voditelj: Marija Vitas

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво