Pozitivna trema

Razgovor sa Dragoslavom Stanisavljevićem Fredijem

 

Diplomu osnovnih i master studija trube i muzičke pedagogije stekao je na Slobomir univerzitetu. Još tokom srednjoškolskih dana svirao je u Filharmoniji mladih „Borislav Pašćan", Simfonijskom orkestru RTS-a i tadašnjem velikom Džez orkestru Radio Beograda. Za vreme školovanja osvojio je Prvu saveznu i Prvu republičku nagradu SFRJ, a dobitnik je i nekoliko festivalskih i specijalnih nagrada u oblasti klasične muzike. Godine 1994. nastavio je edukaciju na Odseku za džez muziku na Muzičkoj akademiji u Gracu (E. Holtaner) i već tokom prve godine postao član Univerzitetskog big benda, koji je vodio Stjepko Gut, a sa kojim su nastupali veliki svetski džez muzičari (K. Teri, B. Bejli, B. Šo, B. Brukmajer i drugi). Po povratku u Srbiju, postao je stalni član Big benda RTS-a, i kao trubač-solista ovog sastava nastupao sa eminentnim solistima poput R. Čarlsa, Dž. Fadisa, D. Šur, P. Kinga, B. Golsona, A. Fan Rojena i mnogih drugih. Usavršavao se kod Džona Fadisa i Mileta Pavlovića.

Od 2003. godine je prvi trubač Big benda, a 2005. je izabran da predstavlja Srbiju u orkestru European Jazz Youth Orchestra, koji je pod vođstvom aranžera, dirigenta i kompozitora Vika Vogela nastupao na turneji širom sveta povodom osamdesetog rođendana slavnog pijaniste Oskara Pitersona. Često nastupa i sa D. Gojkovićem kao član sastava Duško Gojković Big Bend, Torino Big Bend, Duško Gojković International Summit Octet i drugih ansambala. Kao lider Big Benda Soul Connection snimio je kompakt-disk Balkan Project sa D. Gojkovićem, T. Lakatošem, M. Goncijem, M. Gjakonovskim i K. Rajblom.

Paralelno sa izvođačkom i uredničkom delatnošću, radio je i kao profesor trube u SMŠ „Josif Marinković" u Beogradu. Od 2009. godine je predvodio seminar klasične i džez muzike u Budvi na kome su učestvovali eminentni stručnjaci (S. Gut, T. Smit, N. Mimo Mitrović, M. Smit, L. Tošić i dr.) . Od 2011. godine je muzički urednik Big benda RTS-a.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво