Rečeno i prećutano

Mit vekovima jači od istine

Pre nekoliko godina, u ozbiljnom i velikom istraživanju o našoj istoriji, između ostalih postavljeno je i pitanje da li je Vuk Branković bio izdajica u Kosovskom boju. Čak 49 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, iako su još pre više od jednog veka istoričari nepobitno tvrdili da je to samo plod epske tradicije koji nema nikakve veze sa istinom.

Narodno predanje je odredilo Vuka kao glavnog krivca za propast srpske srednjovekovne države. Kada je počela da mu se pripisuje izdaja, Vuk je već bio mrtav i nije bilo nikog ko je mogao da se suprotstavi stvaranju legende o junaštvu i izdajništvu. Pojednostavljene predstave o dobru i zlu, o nebeskom i zemaljskom carstvu, pretvarale su se u predanja, na kojima su se vekovima podizala pokolenja. Paradoksalno je da je negativnu ulogu dobio upravo onaj državnik i ratnik koji je rizikovao svoj i živote svoje porodice da bi sačuvao obraz i državu - kažu danas istoričari.

Kako je nastao, kako se održao i kakve danas poruke prenosi mit o vekovnom simbolu nevere u emisiji govore: Nenad Obradović, istoričar, doktorand na Filozofskom fakultetu i Aleksandar Pavlović iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Autor Dušanka Petrović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво