Riznica

MIHAILO VIŠEVIĆ-SRPSKI VLADAR ZAHUMLjA

Mihailo Višević, Mihailo Zahumski (oko 910 - oko 935) bio je srpski vladar Zahumlja, a u pisanim dokumentima pominje se kao "arhont Zahumlja", "duks Zahumlja", "duks Slovena", ali i kao "kralj Slovena" 926. godine kada svoje posede proširuje i na Apeninsko poluostrvo. Prešavši Jadransko more osvaja grad Siponto i tako postaje jedan od najznačajnijih vladara tih prostora. Posle zauzeća Siponta, Mihailo Višević od Vizantije dobija titulu antipata, namesnika, čime mu je priznata vlast nad gradom i značaj koji je imao na Jadranu u to doba, a samim tim, on postaje i zaštitnik nekih delova Jadrana koje je Vizantija smatrala svojim.

Kada je reč o poreklu Mihaila Viševića, u svom delu "O upravljanju carstvom" vizantijski car Konstantin Porfirogenit (912-959) zapisuje: "Pleme patricija i prokonzula Mihaila, sina Višešetinog, arhonta Zahumljana, potiče od nekrštenih stanovnika, koji žive na reci Visli". O stanovništvu Zahumlja Konstantin piše da ga čine Srbi koji su došli kada i ostali Srbi na Balkansko poluostrvo, a da u 10.veku imaju pet naseljenih gradova. Samo za Ston nije sporno gde se nalazio i nalazi, a bio je jedna od prestonica Mihaila Zahumskog. Teritorije kojima vlada Mihailo Višević, srpski vladar Zahumlja su deo današnje istočne Hercegovine i deo jugoistočne Hrvatske.

Gost ovonedeljne Riznice je dr Aleksandar Uzelac, naučni saradnim Istorijskog instituta u Beogradu, sa kojim razgovaramo o prednemanjićkim srpskim zemljama i njihovim vladarima, a u centru pažnje ove emisije biće Mihailo Višević, vladar Zahumlja, koji 926. godine prelazi Jadransko more i osvaja grad Siponto.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи