Autogram

JEDINA PRAVA SONATA ZA VIOLINU I KLAVIR

Neobično je da je jedan tako plodan kompozitor kao što je bio Sergej Prokofjev napisao samo tri kompozicije za violinu i klavir. Dve među njima su sonate i u prvom AUTOGRAMU ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstaviće prvu.

Prva sonata zapravo je jedina u originalu komponovana za ovaj sastav. Druga sonata i ciklus Pet melodija u stvari su obrade - sonata je prvobitno bila namenjena flauti, a melodiije su vokalize. I sve su to vrlo uspela dela te se može postaviti pitanje zašto Prokofjev nije komponovao više sličnih.

Prva sonata nastajala je u dugom periodu - od 1938. do 1946. Može se pretpostaviti da su te teške godine uticale i na atmosferu dela jer - ono je jedno od najmračnijih i najkontemplativnijih u opusu svog autora. Sam je klizajuće lestvične nizove na kraju I i poslednjeg stava nazvao hujanjem vetra na groblju. Kao da je imao zlokobni predosećaj - sedam godina kasnije ti stavovi su odsvirani na njegovoj sahrani.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво