Hipokratija

Kako je Olgivana Lojd Rajt (Olga Ivanova Lazović), unuka Marka Miljanova, i supruga velikog arhitekte Frenk Lojd Rajta uspela da zdravstveno disciplinuje svog supruga i utiče na estetiku njegovog projektovanja.

U današnjoj Hipokratiji saznaćete kako je Olgivana Lojd Rajt (Olga Ivanova Lazović), unuka Marka Miljanova i supruga velikog arhitekte Frenka Lojda Rajta, uspela da zdravstveno disciplinuje svog supruga i utiče na estetiku njegovog projektovanja.

Gost emisije je arhitekta Venita Đurić, koja je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu s projektom rekonstrukcije psihijatrijske klinike na Avali, gde je sledila načela organske arhitekture Frenka Lojda Rajta. Od 1988. živi u Americi i predsednik je građevinske korporacije „Slejt konstrakšn". O Olgivani Lojd Rajt pripremila je prilog za Srpski biografski rečnik Matice srpske.
Sledećeg meseca će se navršiti 60 godina od smrti slavnog američkog i možda najvećeg svetskog arhitekte HH veka Frenka Lojda Rajta. Najuspešniji period u njegovoj karijeri, kada projektuje Kuću na vodopadu i muzej Gugenhajm, poklapa se sa periodom u kome mu je životni partner bila Olga Ivanova Lazović, unuka Marka Miljanova. Ova Srpkinja je nesumnjivo uticala na Rajtovo stvaralaštvo organske arhitekture tako što ga je bliže upoznala sa načelima filozofije Istoka. Olga Ivanova, koja je poznatija pod imenom Olgivana, s tim načelima upoznala se kao učenica grčko-jermenskog filozofa Gurđijeva, koji je osnovao i danas značajnu filozofsku školu. Pored toga, Gurđijev se bavio i komponovanjem i koreografijom plesova, koje je zvao „kretnjama". Ti plesovi sadržavali su složene poze zasnovane na geometriji i sračunatom matematičkom sledu.
Tokom 35 godina, koliko su proveli zajedno, Olgivana se starala o zdravlju Frenka Lojda Rajta, prevashodno vodeći računa o ishrani i uravnoteženom odnosu odmora i fizičke aktivnosti. Učenici njihove škole arhitekture „Taliesin", pored Rajtove arhitektonske obuke, primali su i dragocene životne lekcije od Olgivane, što je sigurno uticalo na formiranje njihovog pogleda na svet. Sve to se nastavilo pod Olgivaninim nadzorom i posle Rajtove smrti. Olgivana je umrla 1985, a njena poslednja želja je bila da se njeni i Rajtovi posmrtni ostaci spale, njihov pepeo pomeša i pohrani u zajedničku grobnicu.
O Olgivani Lojd Rajt govoriće naša uvažena gošća, naš jedini poznavalac života i dela Olgivane Lojd Rajt, arhitekta Venita Đurić.

Emisiju pripremaju i vode prof. dr Momčilo B. Đorđević i prof. dr Aleksandar Petrović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво