Čekajući vetar

Ekološki magazin

Tikve u recelju i pihtije od boba nema nigde osim na Staroj planini. Žene iz tamošnjih sela sada imaju svoja udruženja, a za specijalitete redovno dobijaju nagrade širom Srbije. Iako je do skoro bilo nezamislivo da se žena javi za reč na zboru mesne zajednice, aktivne su, pa i brojnije od muškaraca, u borbi protiv izgradnje mini hidroelektrana. Minja Nikolić iz Temske je pokrenula promene.

U hiljadu škola i vrtića postavljeni su detektori za radon, gas koji u većim dozama može da izazove rak pluća. Ovakva istraživanja rađena su i ranije, ali pitanje je šta će se preduzeti po dobijanju rezultata - visoke koncentracije zahtevaće rešenje, a to, opet, velika finansijska ulaganja. O radonu kod nas i u svetu govori dr Miroslav Demajo.

Napustio nas je Đuro Vavroš, ekolog iz Krivaje, koga je lokalna firma tužila zbog povrede časti i ugleda. Udario im je na poslovnu sposobnost jer je rekao da su preorali vetrozaštitni pojas koji je sadilo čitavo selo. I jesu preorali i uništili. Namerno. Ne jednom - dva puta.

Svoje predloge za Crni i Zeleni list daće Branka Vasiljević, novinarka Politike, Vladimir Stakić, urednik lista Ribolov i Srđan Škoro, novinar Revije Zov. Govorićemo i o efektu zabrane lova na kečige, kao i o 300 tona životinjskih kostiju koje već petnaest godina niko ne uklanja jer "nisu nadležni".

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević

broj komentara 0 pošalji komentar
Čekajući vetar Čekajući vetar

Autor:
Aleksandra Vukićević

Ekološki magazin koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati. [ detaljnije ]