Kontrapunkt

U emisiji govorimo o knjizi Koste N. Hristića "Zapisi starog Beograđanina".

Kostu N. Hristića, Simo Ćirković u knjizi "Beogradske senke - Portret beogradskog čoveka", opisuje kao sina Nikole Hristića, ministra unutrašnjih poslova, predsednika vlade kneza Mihajla Obrenovića, izuzetnog pisca - hroničara izgubljenog doba nekadašnje Srbije i diplomatu. U knjizi S. Ćirkovića, Kosta Hristić je opisan na veoma uzbudljiv način u poglavlju "Nikada bez štapa i kaduceja nije": Roša, Pašon, Šonda, Panđel - nekadašnji veliki beogradski bogataši i mnogi veoma značajni istorijski podaci, bez spisateljskog dara Koste Hristića, bili bi obrisani vremenom.

U Kontrapunktu govorimo o odnosima oca Koste N. Hristića, Nikole, sa knezom Mihajlom Obrenovićem, o kneževom životu, karakteru, velikoj srčanosti pri oslobađanju od Turaka, kao i o njegovom sinu Vilhelmu, kasnije pokrštenim pravoslavnom verom i nazvanim Velimirom Todorovićem, kao i njegovim bratu od strica - Milanu Obrenoviću, koji će postati prvi kralj Srbije.

U emisiji ćemo opisati i kobni događaj kada je "Vladalac omrknuo a neosvanuo", kako pripoveda pisac o tragičnom atentatu na Mihajla Obrenovića, u Košutnjaku 29. maja 1868. godine.

O knjizi Koste N. Hristića "Zapisi starog Beograđanina", za Kontrapunkt govori jedan od najboljih poznavalaca duhovne, spiritualne i arhitektonske istorije Beograda, magistar zidne kermike i mozaika, i istraživač Predrag Peđa Todorović.

Autor emisije je Biljana Đorović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи