Kako slušati muziku

ČETVRTI KLAVIRSKI KONCERT

Poslednja emisija u februarskom ciklusu KAKO SLUŠATI MUZIKU, posvećenom klavirskim koncertima Sergeja Rahmanjinova, donosi priču o poslednjem, četvrtom. Urednica je Gorica Pilipović.

Ako je prvi koncert bio neverovatno dostignuće izuzetno mladog kompozitora, drugi korak do ideala, a treći sam ideal, četvrti koncert je jednostavno bio korak unazad, ili - u pogrešnom pravcu. Poznato je da je Rahmanjinov nastavljač velike tradicije ruskog i evropskog romantizma, ali ta anahrona pozicija morala je u jednom trenutku da uzme svoj danak. Ako je Rahmanjinov prvi koncert preradio iz razumljivih razloga, sa stanovišta zrelijeg i iskusnijeg muzičara, četvrti je revidirao godinama očigledno shvatajući njegove nedostatke. Mada, jednu deceniju kasnije komponovao je Rapsodiju na Paganinijevu temu za klavir i orkestar koja se svrstava u red njegovih remek-dela. Za četvrti koncert to sigurno ne bismo mogli da kažemo.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić.

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori  emisija  [ detaljnije ]