Znakovi

Irwin "Was is Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941-1945", Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka

Od 29. novembra 2018 do 22. februara 2019. u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a u saradnji s Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine u Sarajevu, organizovana je izložba slovenačke grupe Irwin. Za izložbu pod nazivom "Was is Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941-1945", grupa Irwin je izabrala 87 portreta narodnih heroja i boraca iz vremena NOB-a, koje su naslikali najznačajniji bosanskohercegovački umetnici iz perioda socijalističkog realizma, od 1948. do 1953. godine, a s ciljem očuvanja kulta sećanja na značaj žrtvovanja pojedinaca u borbi za socijalističku revoluciju.

Nastavljajući izložbenu praksu "Was is Kunst ..." ("... Slovenia", "...Yugoslavia", "...Frank Stella", "...Hugo Ball"") Članovi grupe Irwin  su primenili svoj retroprincip, i sistemom aproprijacije preuzeli gotova umetnička dela nastala s jednm ciljem i uramili ih u svoje specifične ramove čime su postala ( Irwin ) ikone s novom konotacijom koja se oslanja na stara značenja - Bosna i Hercegovina je oduvek bila turbulentno geografsko-političko područje, pa i danas, pa je pitanje svrsishodnosti razloga zbog kojih su se pojedinci žrtvovali i postajali izuzetni predstavnici svog/svojih naroda.

Grupu Irwin  čine Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek i Borut Vogelnik, i nastala je 1983. godine kao deo nove slovenačke kulturne klime koja je već naredne godine definisana kao "Neue Slowenische Kunst" i činili su je još rok grupa "Laibach", pozorišna trupa "Gledalište sestara Scipio Nasica" i dizajnerska grupa "Novi kolektivizam". Grupa Irwin je od početka razvila veoma kompleksne vidove izražavanja, bazirajući ih na iskustvima i idejama avangardi i neoavangardi.

Gost Znakova biće prof dr Miško Šuvaković, dekan Fakulteta za medije i komunikacije, i uz Asju Mandić i Miklavža Komelja, autor teksta u katalogu izložbe "Was is Kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941-1945".

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво