Rečeno i prećutano

Iskušenja političkog liderstva

U antičkim demokratijama bilo je perioda kada su se čelnici polisa birali "kockom". Smatralo se da su svi građani jednako moralni i sposobni da upravljaju državnim poslovima. Lideri su bili samo "prvi među jednakima" i podrazumevalo se da moraju da budu umereni, pravični, hrabri i mudri.

Kasnije, dobar deo istorije čovečanstva protekao je u znaku "izuzetnih", "izabranih" ili "velikih" vođa. Malo je, međutim, onih koji su odgovorili antičkim idealima. Usvojena je dosetka jednog velikog pesnika da "za stado nije dobro da im vođa bude ovca".

U moderno doba liderstvo je prihvaćeno kao socijalna nužnost a vođstvo kao poželjna veština. Lider je postao onaj koji vešto kontroliše većinsko opredeljenje provučeno kroz demokratske procedure. Ipak u vremenu opštih i ubrzanih promena političko liderstvo je na velikom iskušenju. Za to je sve više dokaza na istoku i zapadu, razvijenim i nerazvijenim, demokratskim i autoritarnim društvima.

Tim povodom o izazovima i problemima savremenog liderstva za Rečeno i prećutano govore politički filozof dr Predrag Pavlićević i socijalni psiholog dr Lazar Marićević.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

broj komentara 0 pošalji komentar