Gudači u galeriji, ciklus koncerata Radio Beograda 2 u Galeriji RTS-a

Nakon četiri veoma uspešna koncerta kojim je Radio Beograd 2 u jesen 2018. obeležavao svoj jubilej, nastavljamo ciklus "Gudači u galeriji" sa još četiri atraktivne muzičke večeri.

Na petom koncertu iz ciklusa Gudači u galeriji Radio Beograda 2 (sreda 6. mart u 19 časova) nastupiće jedan od naših najboljih kamernih sastava, beogradski ansambl Metamorfozis sa svojim rukovodiocem i solistom, istaknutim violistom Sašom Mirkovićem.

Program pod nazivom Dualiteti oslikava specifičan i prepoznatljiv repertoarski izbor i okvir koji neguju ovi izvrsni umetnici, a koji na poseban način povezuje različite stilske, vremenske i izražajne polove i planove u muzici. Ovoga puta to je ne samo spoj starog i savremenog, nego i transformacija postojećeg u nešto novo, kao i susret poznatog i nepoznatog. Koncert tako počinje jednim klasicističkim, a završava se jednim savremenim delom. Pored toga, unutar većine kompozicija na ovom programu krije se dvostruka prizma. Veče otvara „Dečja simfonija" poznata i kao „Simfonija igračaka" još uvek spornog autorstva, jer se pripisuje najmanje dvojici kompozitora - Jozefu Hajdnu i Leopoldu Mocartu. Ovom poznatom ostvarenju najveći kontrast pravi jedno nama nepoznato delo koje će na ovoj večeri doživeti srpsku premijeru: Wie der Wind in den Dünen (Kao vetar u dinama) za gudače, savremenog slovačkog kompozitora Petera Mahajdika.

After Gould - Goldberg Variations with Schönberg in background (Po Guldu - Goldberg varijacije sa Šenbergom u pozadini) za gudače, delo našeg savremenog autora Stevana Kovača Tikmajera, već naslovom govori o višestrukom prelamanju izvora inspiracije. Slično tome, iako u sasvim drugačijem izražajnom i stilskom rukopisu, staro i novo spaja Svita u starom stilu za violu i gudače, pripadnika mlađe generacije srpskih kompozitora Dragana Latinčića.
Još jedan svaremeni domaći stvaralac, Dragana Jovanović, u komponovanju sasvim autentičnog dela polazi od jedne stare ideje i piše ciklus Godišnja doba, iz koga će ansambl Metamorfozis i violista Saša Mirković izvesti stav Leto (Estate turbulenta). Čitavo veče zaokružiće njena orkestarska kompozicija Holiday.

Saša Mirković (Čačak, 1980) jedan je od naših najuspešnijih ne samo violista, nego muzičara uopšte. Izdanak je čuvene Škole za muzičke talente u Ćupriji, a diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Danas je vanredni profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Dobitnik je više značajnih priznanja kao solista, kamerni muzičar i rukovodilac ansambla Metamorfozis. Jedno od najvažnijih jeste prva nagrada na takmičenju Talenti za 21. vek u Slovačkoj, zahvaljujući kojoj je dobio mogućnost da nastupa kao solista sa Slovačkim kamernim orkestrom, sa slavnim Bogdanom Varhalom na čelu. Dobio je i više specijalnih priznanja za izvođenje savremene muzike, od kojih je poslednja Nagrada za izvođenje, prezentovanje i promociju srpske muzike "Alelsandar Pavlović" koju je osvojio 2017. godine. Premijerno je, u različitim izvođačkim ulogama, izveo više od 80 dela. Bio je na čelu deonica viola u nekoliko uglednih domaćih ali i inostranih sastava poput: Beogradskog gudačkog orkestra Dušan Skovran, Ansambla ARTE, Beogradskog kamernog orkestra Ljubica Marić, Kamernog orkestra Šlezinger, Norveškog omladinskog orkestra (Elverum), Nemačko-skandinavskog orkestra (Berlin) i Svetskog omladinskog mirovnog orkestra (Stokholm). Kao solista, sarađivao je sa Orkestrom Žebeljan, Beogradskom filharmonijom, SO Vojske Srbije Stanislav Binički, Niškim simfonijskim orkestrom, Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Univerziteta u Kragujevcu, No Borders Orchestra, Slovačkim kamernim orkestarom i Slovačkom simfonijetom. Bio je član kvarteta Kontradance i Kon-trast. Nastupa na prestižnim festivalima u uglednim koncertnim dvoranama i kod nas i u svetu. 

Ansambl Metamorphosis Saša Mirković osnovao je 2005. godine sa idejom da promoviše savremenu muziku u najširem smislu reči i izvodi žanrovski i stilski veoma raznovrsni repertoar (od baroka do našeg doba), u kome se prožimaju različiti muzički svetovi i pravci, uključujući pažljivo odabrane elemente popularnih muzičkih žanrova.
Metamorfozis je ansambl promenljivog sastava koji se po potrebi proširuje akustičkim i elektronskim instrumentima, kao i teatarskim elementima. Otuda često u svoj rad uključuje i umetnike iz drugih oblasti i realizuje i multimedijalne projekte.
Od osnivanja sarađuje sa Goranom Bregovićem u okviru projekata Orchestra for weddings and funerals, My Heart has become Tolerant, Alcohol i Memoirs of Queen Margot, sa kojima je gostovao širom sveta, a nastupio je sa slavnom violinistkinjom Vanesom Mej na koncertu u Beogradskoj areni.
Posebno je angažovan u afirmaciji domaćeg savremenog stvaralaštva i premijerno je izveo veliki broj dela srpskih autora. Mnoga od njih su nastala ili kao porudžbina ansambla ili kao inspiracija izvrsnim muziciranjem Metamorfozisa i Saše Mirkovića.

Urednik ciklusa i prenosa: Bojana Žižić
Producent: Nela Bulić

Sreda 6. mart, 19.00
Saša Mirković i ansambl Metamorfozis
Dualiteti

Sreda, 27. mart, 19.00
Veliki orkestar škole za muzičke talente u Ćupriji
Proleće gudača

Sreda 24. april, 19.00
Dejan Mlađenović
Samo viola

Sreda, 29. maj, 19.00
Kamerni orkestar Muzikon
Transformacije

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво