Autogram

PESNIKOVA LjUBAV KAO STAKLENO ZVONO

U današnjem Autogramu urednica Gorica Pilipović predstavlja jedan od najpoznatijih i najboljih ciklusa solo pesama Roberta Šumana - to je „Pesnikova ljubav". Nosi broj opusa 48, a nastao je 1840. godine na tekst „Lirskog intermeca" Hajnriha Hajnea. Uz cikluse „Lepa mlinarica" i „Zimsko putovanje" Franca Šuberta, čini srž ovog žanra.

Autor sarkastične „Romantične škole", Hajne je zapravo bio kritičar nemačkog romantizma. Ponekad je u svojim stihovima upotrebljavao romantičarske lirske konvencije kao sredstvo oštre satire. Čini se, ipak, da Šuman ne ističe tu ironičnu dimenziju. Zapravo, muzikolozi su podeljeni u tome koliko je to bila njegova namera. U svakom slučaju, Hajneov „Lirski intermeco" sastoji se od prologa i 65 pesama. Prolog govori o tužnom vitezu koji po ceo dan sedi potišten, ali noću, kad ga poseti njegova vilinska verenica, pleše s njom sve dok ga zora ne vrati u njegovu pesničku sobicu. Sledi 65 pesama, među kojima je Šuman za svoj ciklus odabrao 16. U zaključku se kaže kako će vitez sve svoje loše pesme i snove, svu svoju nesrećnu ljubav i patnju zatvoriti u veliki kovčeg koji će dvanaest divova baciti u more.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи