Hram

Srpska pravoslavna crkva u Čileu

Gost ovonedeljnog Hrama je sveštenik Dušan Mihajlović, nastojatelj misionarske parohije Svetog vladike Nikolaja Ohridskog i Žičkog Srpske pravoslavne crkve u Santjagu de Čileu, prestonici ove države u Južnoj Americi.

Zanimljiva je biografija našeg današnjeg gosta-od dirigenta do sveštenika, misionara u Čileu. Otac Dušan Mihajlović, osnovne i magistarske studije (dirigovanje) završio je u Rusiji, gde je nekoliko godina radio kao dirigent, gde je osnovao Slovenski simfonijski orkestar, koji je brojao 104 muzičara u ansamblu. Po povratku u Srbiju radi kao dirigent u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a u dva navrata, od 2001 do 2004, bio je direktor Opere pozorišta. A onda, u određenim godinama, životni put ga vodi ka svešteničkom pozivu. U Rusiji, Samari, 2011. diplomira na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

U Čile odlazi 2012. godine, po blagoslovu svoga nadležnog arhijereja, mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, koji je 2011, na teritoriji Latinske Amerike organizovao novu, Buenosairesku i centralno-južnoameričku eparhiju Srpske pravoslavne crkve. Za razliku od Argentine, Venecuele, gde je SPC imala svoje pravoslavne zajednice i parohije, u Čileu nije bilo ničega. Godine 2012, u Čile, sa suprugom i decom, odlazi naš današnji gost jerej Dušan Mihajlović kao nastojatelj misionarske parohije. Šta ga je čekalo u Santjagu de Čileu, kako ova parohija izgleda danas i koji su planovi za budućnost, čućete u današnjem Hramu.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво