Dan Radio Beograda 2 i uručenje nagrade "Nikola Milošević"

Na svečanosti koja je održana u Kamenoj sali Radio Beograda u utorak, 12. februara, program kulture i umetnosti, Radio Beograd 2, proslavio je 61. rođendan. Tom prilikom uručena je i nagrada „Nikola Milošević", za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljenu u prethodnoj godini profesoru Jovanu Babiću za delo "Ogledi o odbrani" u izdanju „Službenog glasnika".

Prisutnima u Kamenoj sali Radio Beograda obratili su se direktor Radio Beograda Milan Nedić, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac, član žirija za dodelu priznanja „Nikola Milošević" prof. dr Dragan Prole, direktor Sektora za izdavanje knjiga „Službenog glasnika" Petar V. Arbutina, kao i laureat dr Jovan Babić.

Čestitajući rođendan kolegama i priznanje laureatu, direktor Milan Nedić najavio je brojne iskorake kada je reč o osavremenjavanju i produkciji programa i istakao da „radio nisu samo glasovi, to su pre svega ličnosti i, upravo zahvaljujući njima, program kulture i umetnosti i može da organizuje ovako značajnu nagradu".

O priznanju „Nikola Milošević", koje dodeljuje Radio Beograd 2, odlučivao je žiri koji je radio u sastavu prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica), prof. dr Milo Lompar i prof. dr Dragan Prole.

Prema njihovom mišljenju, Jovan Babić je na visokom teorijskom nivou analizirao fenomene našeg savremenog sveta i time se izdvojio od 44 knjige koje su prispele na ovogodišnji konkurs. „Autor u monografiji predstavlja nešto što bi se moglo nazvati fenomenologijom zla i kroz prizmu krucijalnih etičkih kategorija posmatra probleme identiteta, kako ličnog tako i kolektivnog, probleme secesije, pravednog rata, humanitarnih intervencija i političkih sankcija", stoji u obrazloženju.

„Strane intervencije, sankcije i secesija su tri ključne reči naše traume poslednih četvrt stoleća, a kojima se bavi ovo delo" - podvukao je član žirija, profesor dr Dragan Prole. „Babić pokazuje da koren savremenog nasilja jeste u sukobima koji postoje zbog različitog tumačenja dobra. Ratovi se odvijaju po jednostavnoj matrici: kada se posebno viđenje dobra želi univerzalizovati. Mehanizmi proizvodnje zla imaju zajedničku crtu u preziru. Babić podseća da je odbrana u današnje vreme prevashodno odbrana od prezira", istakao je profesor Prole na svečanosti u Radio Beogradu.

„Nova zla parazitiraju na starim zlima. Doktrinarno zlo dobija formu aktivnog i borbenog zauzimanja stanovišta da oni koji nam se ne dopadaju nisu samo zli nego i glupi. Izgleda neuverljivo, ali besprekorno funkcioniše. To daje blanko ovlašćenja i pravo na upotrebu svih sredstava, koji brišu granice, skrupule i odgovornost. Događa se razaranje celih država, ubijanje miliona, ukidanje normalnosti života preživelih i nikom ništa", rekao je laureat Jovan Babić, kome je pripala Povelja Radio Beograda 2, novčana nagrada i lap-top, dar preduzeća Informatika A.D.

Ovo je 17. put da Radio Beograd 2 dodeljuje nagradu za najbolju knjigu iz oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, koja od 2007. godine nosi ime Nikole Miloševića, filozofa, velikog erudite i intelektualca koji se teorijski ogledao upravo na ovim poljima.

Radio Beograd 2, koji se eksperimentalno u etru javio 9. februara 1958. godine, danas je program kulture i umetnosti koji proizvodi petnaestočasovni program čiji sadržaji podstiču i promovišu najznačajnije vrednosti. Između dva rođendana, u godini jubileja, autori ovog programa su ovenčani značajnim nagradama, u etru su se pojavile nove emisije i time je dodatno podignut ugled najstarijeg elektronskog medija u Srbiji, kaže glavni i odgovorni urednik ovog programa Radoman Kanjevac.

„Nema više nikog živog ko se dobro seća kad je Radio Beograd počeo da emituje program, ali postoje milioni ljudi kojima su neke naše emisije u nekom trenutku bile sve u životu", istakao je Kanjevac i podvukao da je stvaranje ovakvog programa moguće zato što na njemu rade kompetentni stvaraoci, među kojima je čak jedanaestoro doktora nauka, ali da je redakcija u prethodnom periodu i značajno podmlađena.

SVEČANOST URUČENjA NAGRADE "NIKOLA MILOŠEVIĆ": 

 

Na svečanosti su govorili Milan Nedić, direktor Radio Beograda

 

Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2.

 

Čuli smo i laureata dr Jovana Babića.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво