Znakovi

Višemedijsko stvaralaštvo i umetnici: Selman Trtovac, Studentski kulturni centar

 

 U okviru ciklusa "Višemedijsko stvaralaštvo i umetnici" urednik "Filmoforuma" Stevan Vuković u utorak je predstavio umetničko delovanje Selmana Trtovca. U uvodu prezentacije, Vuković je naglasio da je ona zamišljena kao putovanje kroz događaje i razmišljanja koji ilustruju iskustvo traganja za "umetničkom istinom", kako sam autor voli da kaže.

" Kada bi me neko pitao da u jednoj rečenici kažem šta je umetnost, verovatno bih mu odgovorio da je umetnost traganje za istinom. Sledeće pitanje koje se nameće je, šta je istina, odnosno šta je umetnička istina?

Priroda umetnosti, po mom mišljenju, leži u tome što se ona može definisati na beskrajno mnogo načina, i svaka definicija je dobra ako dovodi do spoznaje. Istovremeno svaka definicija umetnosti, a time i spoznaje istine, bez obzira kako mudra ona bila, ima nedostatke i ne obuhvata baš u potpunosti prirodu umetnosti, odnosno istine. Zato je umetnost, za mene, pre proces, putovanje, uvek pojedinačno, nego što je zaključak. Nakon mnogih godina bavljenja umetnosću, jedino što sa sigurnosću mogu da kažem jeste da nema recepta, nema pravila, nema ničeg opipljivog za šta bi se čovek mogao uhvatiti na putu umetnosti.

Kako onda stići do istine u umetnosti? Odgovor na to pitanje upućuje na razmatranje pojma umetnička strategija, a strategija predstavlja posebnu ličnu misaonu konstrukciju i plan kako da se do istine dođe. Nije dovoljno biti zanatski vešt, niti raditi samo iz „stomaka", stihijski; neophodno je dakle osmisliti sopstvenu umetničku strategiju! Umetnička strategija bi morala, pre svega, biti okrenuta ka istraživanju nepoznatog, novog u umetnosti. Umetnička istina je u svakoj epohi bila nepoznata zemlja, pa tako i u našem vremenu taj nepoznati misaoni prostor se mora otkriti.
Na kraju, kao odgovor na pitanje šta je istina u umetnosti, ja bih morao reći da ne znam, ali verujem da znam kako da do nje dođem" Selman Trtovac.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво