Kako slušati muziku?

KLAVIRSKI KONCERTI RAHMANjINOVA

 

 

Tema današnje emisije KAKO SLUŠATI MUZIKU je Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova. On je među najpopularnijim kompozicijama svih vremena, a potpuno su neverovatne okolnosti njegovog nastanka. Urednica i voditeljka je Gorica Pilipović.

Na premijeri I simfonije Rahmanjinova 1897. u Sankt Peterburgu dirigovao je Aleksandar Glazunov - ne baš najbolje, neki su čak sumnjali da je bio u alkoholisanom stanju, pri tom je izbacio neke delove, uneo promene u orkestraciju i to je bio potpuni fijasko. „Kad bi postojao Konzervatorijum u paklu", napisao je u svojoj kritici Cezar Kjuj, „Rahmanjinov bi sigurno tamo dobio prvu nagradu za svoju simfoniju, toliko su đavolski zvučali disonantni akordi koje nam je servirao." Prva reakcija Rahmanjinova, na ivici nervnog sloma, bila je da se odrekne dela. Tokom dve godine posle premijere nije bio u stanju ništa da komponuje. Na nagovor porodice i prijatelja pristao je da se podvrgne terapiji hipnozom kod dr Nikolaja Dala i legenda kaže da je rezultat tog lečenja Drugi klavirski koncert, posvećen upravo doktoru Dalu.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić.

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori  emisija  [ detaljnije ]