Rečeno i prećutano

Trka u naoružanju – novi krug

 

 

Sovjetski Savez je pred kraj Hladnog rata imao najviše strateških nuklearnih raketa na svetu. Imao je i najviše atomskih podmornica, aviona lovaca, artiljerijskog oružja i tenkova više nego sve zemlje sveta zajedno.

Sve to u jednom trenutku višestruko je nadmašilo mogućnosti sovjetske supersile. Komunistička imperija, paradoksalno, postala je žrtva sopstvene moći. Iscrpljena trkom u naoružanju, krahirala je osamdesetih godina dvadesetog veka. Hladni rat je izgubljen.

U međuvremenu, vojni budžeti supersila su smanjeni, naoružavanje su zamenili  sporazumi o partnerstvu, kontroli i razoružanju. Danas, tri decenije kasnije, Amerika promoviše novu nuklearnu doktrinu. Ove nedelje predsednik Tramp je najavio povlačenje iz sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa. Za godinu dana ističe ključni rusko-američki sporazum o ograničenju broja nuklearnih glava. Nova trka u naoružanju u novom svetu moći će otvoreno i nesputano da krene u novi krug.

Da li je to cilj, kakvi su smisao, mogući efekti i rizici nove globalne trke u naoružanju za Rečeno i prećutano govore novinar i publicista Milan Mišić, dugogodišnji dopisnik Politike iz Vašingtona, i dr Milan Igrutinović, stručnjak Instituta za evropske studije.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара