Beskrajni plavi krug

Dijaspora i strujanja između nje i matične kulture u Srbiji

 

 

Danas ćemo upoznati književnika, izdavača i galeristu Radomira Putnikovića koji živi u Londonu. Radomir Putniković je ovogodišnji dobitnik nagrade „Radoje Domanović" koju Udruženje književnika Srbije dodeljuje za satiričnu književnost. Nagrada će svečano biti uručena 22. februara.

Radomir Putniković je rođen 1936. godine u Beogradu. Prvu priču objavio je u listu „Zadrugar", a ostale u „Omladini", „Pionirima", „Beogradskim novinama" i „Ježu". Igrao je košarku na Beogradskom univerzitetu.

Kao student, odselio se u Englesku 1970. godine, u London, gde i sada živi. Bavio se prvo promocijom jugoslovenskih, zatim engleskih, a potom i drugih zapadnoevropskih slikara, organizujući izložbe. Prijem tih izložbi podstakao ga je da osnuje i umetničku galeriju, koja je delovala osam godina. Potom je otvorio izdavačko preduzeće Porthill publishers. Knjige u čijim je ostvarenjima učestvovao kao pisac ili kao idejni stvaralac objavljivane su, pored Engleske i Jugoslavije, u Italiji, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Francuskoj, Americi, Kanadi, Brazilu...

Nosilac je Ordena Vuka Karadžića i dobitnik nagrade „Arsenije Čarnojević". U izdanju Kreativnog centra iz Beograda objavljena je knjiga basni Radomira Putnikovića pod naslovom „Trista slavujevih pesama", koja je prevedena na engleski jezik i objavljena u Londonu.

 Urednik i voditelj je Veljko Žujović.

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво