Visine

BOŽIĆNA MISA I MAGNIFIKAT

 

 

Večerašnju emisiju VISINE od 19.07 ispuniće duhovna muzika Jana Zelenke, istaknutog češkog kompozitora koji je bio savremenik Baha i Hendla.

Opus Jana Zelenke je impresivan, sadrži oko 250 kompozicija, a možda i više s obzirom da su mnoge izgubljene. Najveći deo su duhovne kompozicije, posebno vokalno-instrumentalne - mise, oratorijumi, kantate, himne, psalmi, litanije, antifoni itd. Svetovni deo repertoara sastoji se od kamernih i orkestarskih dela. Njihov kvalitet je veoma visok, a stil originalan. Jer - Zelenka je za svoje savremenike bio neprikosnoveni autoritet. Nažalost, posle njegove smrti njegova muzika se i sve ređe izvodila najverovatnije zato što je bila vlasništvo vlastelina koji nije dozvoljavao da bude kopirana, pa čak ni štampana. Iako se još od početka 19. veka javilo sve veće interesovanje za Zelenkina dela, o njima nešto više saznajemo tek poslednjih godina.

Urednica emisije je Gorica Pilipović.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара