Kako slušati muziku

KLAVIRSKI KONCERTI SERGEJA RAHMANjINOVA

Četiri koncerta za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova su među najpopularnijim delima muzičke literature. Njima će biti posvećen februarski ciklus emisija KAKO SLUŠATI MUZIKU koji uređuje i vodi Gorica Pilipović.

Sergej Rahmanjinov je sasvim sigurno bio jedan od najvećih kompozitora svog vremena, maestralni dirigent i legendarni pijanista. Ove tri dimenzije sumirane su u njegovim klavirskim koncertima koji su raspoređeni kao stubovi na njegovom profesionalnom putu. Da li treba da kažemo i da ih je sam premijerno izveo. Prvi je, kao svoj opus 1, komponovao na završnoj godini studija klavira na Moskovskom konzervatorijumu, bilo je to 1891, a njemu je bilo samo 18 godina. Drugi koncert je 1901. označio izlazak iz jedne velike lične i stvaralačke krize Rahmanjinova, Treći je 1909. potvrdio njegovu punu zrelost, a Četvrti je od 1926. pa nadalje svedočio o njegovom životu velike internacionalne zvezde.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić.

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori  emisija  [ detaljnije ]