Znakovi

"Na putu oko sveta", umetnost iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi Nemačke, Muzej savremene umetnosti Beograd

Na izložbi "Na putu oko sveta" od 24. januara u Muzeju savremene umetnosti predstavljeno je oko 300 dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) Nemačke, kojima je obuhvaćen period od 1949. do danas. Među zastupljenim umetnicima su i Jozef Bojs, Nam Džun Pajk, Zigmar Polke, Gerhard Rihter, Klaus Rinke, Rebeka Horn... Kustosi izložbe su Matijas Flige i Matijas Vincen. Suorganizator predstavljanja je Gete institut u Beogradu.

Zbirka Instituta za međunarodne odnose u kulturi sastoji se od oko 23 hiljade dela i predstavlja jedinstvenu istoriju savremene umetnosti stvarane u Nemačkoj u XX i XXI veku, a nastala je pod patronatom Ministarstva inostranih poslova. Kolekcija je tako organizovana da su dela "stalno na putu", i trenutno je u toku oko 30 izložbi širom sveta na kojima je predstavljeno više od 200 umetnika i koje pružaju uvid u razvoj nemačke likovne umetnosti, fotografije, dizajna, filma i arhitekture. Posle 1990. i ujedinjenja Nemačke zbirku su obogatila i dela Istočnonemačkog centra za umetničke izložbe, čime je stvorena baza za paralelno istraživanje dva državna pristupa umetnosti.

Izložba je najvećim delom uređena hronološki, a u okviru te hronologije dela su data poređenjem različitih izraza, susretima istoka i zapada, te dovođenjem u specifične kontraste. Ipak je potrebno naglasiti da je reč o putujućoj izložbi, čiji je cilj propaganda i informisanje, a ne o studijskoj izložbi koja bi istražila određene momente ili pojave značajne za razvoj umetnosti jedne sredine.

Gošća Znakova biće Žaklina Ratković, muzejska savetnica MSU.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи