Riznica

Srpska praoslavna crkva i ruska emigracija (1920-1940)

"Ruski emigrantski talas, izazvan Oktobarskom revolucijom i pobedom boljševičkih snaga, doneo je sa sobom osoben kulturni uticaj, naročito u srodnim slovenskim zemljama, koje su postale utočište za izbeglice i pristalice starog monarhističkog (carističkog) režima. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca postala je novom domovinom za 40.000 ljudi poreklom iz Ruskog carstva, koji su se u njoj snašli i prilagodili. Jedan deo ruskih emigranata je pripadao pravoslavnom sveštenstvu odnosno u širem smislu bogoslovskim krugovima, odlikujući se svojim obrazovanjem, počesto nadvisujući svoju istovernu braću koja im je pružila gostoprimstvo .Na polju crkvenog života i misije, odnosno rada pravoslavnog sveštenstva i monaštva u srpskim zemljama, "ruski emigrantski faktor" je imao značajnu ulogu. Posle Prvog svetskog rata na kanonskoj teritoriji Srpske pravoslavne crkve ruska crkvena emigracija (verni narod i sveštenstvo) stvorila je jedan od centara crkvenog života. Ruska pravoslavna zagranična crkva je uživala, između dva svetska rata, moralnu, finansijsku i diplomatsku podršku Srpske pravoslavne crkve... Kanonski prostor Srpske pravoslavne crkve obećavao je mnogostruku povoljnost, kako iz istorijskih razloga dubokih srpsko-ruskih duovnih veza tako i iz onih praktičnih. U vezi sa drugim, uživajući srpsko gostoprimstvo pravoslavna ruska jerarhija je mogla slobodnije da iskazuje svoje političke stavove. Pravoslavna jerarhija Rusa izbeglih pred komunističkim prevratom formirala je posebnu crkvnu organizaciju, koja je imala svoje određeno uređenje, proisteklo iz specifičnosti kanonskog položaja... Ruska emigracija, rusko sveštenstvo, bogoslovi i vernici doneli su pravoslavnim Srbima svoju osobitu pobožnost, vekovima osveštanu i običajima potvrđenu. Ta specifična "ruska duša" utkala se u život ujedinjene i obnovljene Srpske patrijaršije u 20.veku, potvrdivši još jednom da su srpsko-ruske crkvene veze neraskidive, potvrđene kao prijateljske i u teškom vremenu za oba naroda ,kao što je to bio 20.vek", zapisuje naš današnji gost.

U današnjoj Riznici o susretu Srpske pravoslavne crkve sa ruskom emigracijom, vernim narodom i sveštenstvom, stvaranju Ruske pravoslavne zagranične crkve u Sremskim Karlovcima, o uticaju Rusa na naš duhovni i kulturni život razgovaramo sa dr Radovanom Pilipovićem, upravnikom Arhiva Srpske pravoslavne crkve i autorom knjige "Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija (1920-1940)".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво