Читај ми!

Rečeno i prećutano

Razgovaramo sa Nebojšom Milikićem, urednikom programa u KC Rex i Nađom Bobičić, književnom kritičarkom.

Da se slučaj komedijant poigrava i sa umetničkim delima relativno je poznata činjenica, ali možda se manje diskutuje o piscima čija su dela, u slučaju Laze Lazarevića nakon njegove smrti, korišćena za promovisanje ideoloških obrazaca, koje, da su im bili savremenici, teško da bi podržali.

Konkurs za kraću analizu ratnog izdanja tri pripovetke Laze K. Lazarevića, iz 1943. godine, koji je nedavno organizovao KC Rex povod je da u današnjoj emisiji razgovaramo o nekim, slučajno ili ne, manje poznatim i/ili prećutkivanim detaljima u vezi sa ovim izdanjem i o tome zašto su ove pripovetke, po oceni tada nadležnih organa kvislinške vlasti, zaslužile da budu objavljene kao posebno izdanje, o tome da li je u vremenu okupacije bilo teško na repertoaru Narodnog pozorišta videti kvalitetniju predstavu sa temom iz nacionalne istorije i ulozi patrijarhalnih modela u kreiranju ideoloških obrazaca, o odnosu književnosti i ideologije i mnogim drugim temama.

U razgovoru sa Nebojšom Milikićem, urednikom programa u KC Rex i Nađom Bobičić, književnom kritičarkom i članicom žirija, uz snimak dobitnice Nataše Vasić, diskutovaćemo rezultate konkursa i mesto i ulogu književnosti u kulturnoj politici.

Autor i voditelj dr Tamara Vučenović.  

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво