Autogram

LAKA, DUHOVITA KOMEDIJA

Karl Marija fon Veber smatra se ocem nemačke romantičarske opere, prvenstveno zbog ostvarenja „Čarobni strelac" iz 1821. godine. U današnjem Autogramu urednica Gorica Pilipović predstavlja jedan od primera njegovog operskog rukopisa pre tog značajnog datuma - radi se o komičnom zingšpilu „Abu Hasan", koji je nastao deset godina ranije.

Zingšpil, tj. opera sa govornim delovima „Abu Hasan" premijerno je izvedena 1811. u Minhenu. Libreto je napisao Franc Karl Hajmer, Veberov prijatelj iz štutgartskih dana, kad su često bili u dugovima. Libreto je rađen prema priči „Probuđeni spavač" iz zbirke „Hiljadu i jedna noć", koju je Antoan Galan doneo u Evropu početkom XVIII veka. „Probuđeni spavač" čak i nije među originalnim bajkama, dodat je naknadno, na kraju Galanovog 12. toma, a Hajmer je preuzeo njen drugi deo. Zbirka je, inače, bila veoma popularna u to vreme i zbog egzotike i zbog tona kojim se otvoreno govorilo o seksualnim temama, fantazijama, surovosti i korupciji. Priče su naročito bile omiljene među romantičarima Veberove generacije, te su obrađivane u svim vrstama umetnosti. Iako Veberova partitura ne spada u njegova najbolja dela i nikako se ne može porediti sa „Čarobnim strelcem", na primer, ipak deluje svojim šarmom, životnom radošću i entuzijazmom. Ne zaboravimo da je Veber tada imao samo 25 godina. 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи