Riznica

Vizantijski svet i Srpska crkva u 13. i 14. veku

"Često se do sada smatralo da je samostalnost Srpske crkve, koju je Sveti Sava izdejstvovao u Nikeji 1219. godine bio izolovani čin koji je doprineo daljem učvšćivanju nezavisnosti Srpske države i Crkve, bez ikakve veze sa širim prostorom Južne Evrope, Balkana, Bliskog Istoka, i centrima političke i duhovne vlasti koja se u širokom luku protezala čitavim istočnim Mediteranom na početku 13. veka, sa uvek nestabilnim političkim odnosima i promenama... Stvaranje Srpske crkve, budući da je to bio čin i proces dužeg trajanja, skopčan je sa mnogim političkim, kulturnim i teološkim pitanjima koja su se nametala u Vizantiji i njenim odnosima sa periferijom koja se protezala čak do oblasti koje su bile pod jurisdikcijom Rimske crkve u jadranskom primorju, tokom dobrog dela 12. i 13.veka", zapisuje naš današnji sagovornik dr Dragoljub Marjanović.

U današnjoj Riznici o putu stvaranja samostalne Srpske crkve, dobijanju autokefalnosti, koju je Sveti Sava 1219. godine izdejstvovao u Nikeji, borbi za očuvanje dobijenih crkvenih pozicija, do uzdizanja na rang Srpske patrijaršije 1346. u vreme Stefana Dušana, razgovaramo sa dr Dragoljubom Marjanovićem, naučnim saradnikom Seminara za vizantologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, autorom nedavno štampane knjige "Vizantijski svet i Srpska crkva u 13. i 14. veku".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]