Antikoteka

Manje poznatom ali veoma značajnom italijanskom kompozitoru Salomoneu Rosiju, u čijem stvaralaštvu su se prelomila dva stila - renesansa i barok, posvećena je današnja emisija.

Ovaj majstor iz Mantove - čije ime nosi i beogradski muzički festival „Rosi fest" koji je upravo u toku - doprineo je bogatom razvoju muzike na dvoru Gonzaga krajem 16. i početkom 17. veka. Uprkos tome što je bio Jevrejin, postao je jedan od najuvaženijih muzičara svog doba. Rosi je bio veliki novator i jedan je od prvih autora tipične barokne forme, trio sonate. Njegovi moteti iz zbirke „Solomonove pesme" predstavljali su pravu malu revoluciju u svoje vreme jer su to prve polifone kompozicije namenjene liturgijskom izvođenju u sinagogi.

U rubrici „Antikoskop" moći ćete da čujete rezultate istraživanja nemačkog mecosoprana Marije Jonas, rukovodioca ansambla „Ars Koralis" iz Kelna. Ona se upustila u temeljna proučavanja muzičke osnove pesama iz zbirke srednjovekovne poezije „Karmina Burana". Za razliku od Karla Orfa, koji je komponovao novu muziku po starim uzorima i posvetio se svetovnom nasleđu zbirke, ona je želela da otkrije autentične melodije pre svega duhovnih pesama „Karmine Burane" i rekonstruiše njihov izvorni muzički lik.

Emisiju uređuje i vodi Bojana Žižić.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи