Znakovi

"Politikina nagrada" za najbolju izložbu u 2018: Gabrijel Glid "Viđeno i neviđeno, Oficirski dom, pri Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu

 

Žiri "Politikine nagrade" koji je radio u sastavu: istoričari umetnosti Saša Janjić (predsednik), Ljiljana Ćinkul, Gordana Dobrić, Una Popović i urednica Kulturnog dodatka "Politike" Marija Đorđević, odlučio je da je najbolja samostalna izložba "Viđeno i neviđeno (Seen And Not Seen)" Gabrijela Glida, profesora na Fakultetu likovnih umentosti u Beogradu, a koja je održanu u prostoru Oficirskog doma pri Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu. Prema mišljenju žirija umetnički opus Gabrijela Glida, kao predstavnika nove beogradske skulpture, još od samih početaka "duboko zadire u primenu novih materijala i tehnologija u domenu skulpture, njeno redefinisanje i prevođenje u savremeni jezik koji komunicira sa novom realnošću. Jedna od glavnih karakteristika njegovog rada je i konstantno preispitivanje različitih modela reprezentacije, kao i kritički diskurs naspram vizuelne stvarnosti i sveta u kome živimo".

 

U užem izboru za "Politikinu nagradu" bile su još i izložbe "Rekonfiguracija pejzaža" Gordane Kaljalović-Odanović, "Reminiscencije" Jarmile Vešović, "Amuse me" Ivane Ivković i "Pred vama stoje samo muškarci" Jelene Trpković.

Na izložbi "Viđeno i neviđeno" Glid se predstavio izborom skulptura i grafika iz svog najnovijeg opusa, koji se zasniva na vizuelnim asocijacijama i idejnim konstruktima spram realnosti sadašnjosti. Glid svoj izraz gradi na jedinstvenom odnosu prema materijalu koji on uobličava sofisticiranim pristupom uz diskretno naznačene akcente humora i ironije. Njegove skulpture, uključujući i dela zastupljena na niškoj izložbi, u svojoj primarnosti podrazumevaju osnovne geometijske oblike koje umetnik daljom razradom dovodi do novih nivoa značenja i tumačenja. U tematskom pogledu, Glidovo inspirativno polazište su različiti fenomeni individualne i društvene stvarnosti - od pitanja identiteta, preko potrošačkog društva do globalnih geopolitičkih odnosa.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво