Kako slušati muziku

Tema ciklusa januarskih emisija KAKO SLUŠATI MUZIKU je neoklasicizam, umetnički pravac koji ovih godina navršava vek od kako je nastao, prvo u Francuskoj, a potom i u ostalim krajevima Evrope i sveta.

Povod za naš ciklus je knjiga "Lica srpske muzike -- neoklasicizam" muzikološkinje, doktora Vesne Mikić, profesora na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Gošća će prvo objasniti neke od osnovnih karakteristika neoklasicizma i razloge zašto ih je ona učitala u svoju tezu kao umereno moderne a ne, kako se do sada u našoj muzikologiji tvrdilo - restauracijske i eklektičke. Potom ćemo od nje čuti kako je nastao radikalni, umereno moderni neoklasicizam u Francuskoj, a u okviru delatnosti grupe „Šestorka", kao i kako su pisala dvojica velikih neoklasičara, Stravinski i Prokofjev. U trećoj emisiji ćemo čuti kako su komponovali neoklasičari u Nemačkoj i Italiji, a ciklus će završiti priča o sovjetskom neoklasicizmu, odnosno - uticaju ovog pravca na socrealizam i pitanje nacionalnog stila u muzici.

Ciklus uređuje i vodi Zorica Premate

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво