Put svile

Idilična slika Gavdoca uz muziku Steliosa Petrakisa

Gavdos je majušna tačka na mapi, smeštena 50 km južno od Krita. To je najjužnije grčko ostrvo i verovatno najjužnija tačka Evrope, ako se zanemare Kanarska ostrva. Stalno je nastanjuje starosedelačka populacija od 35 duša, sa podjednakim brojem došljaka, iz ostatka Grčke i Evrope. Ovde nema hotela, a ni broj soba za iznajmljivanje nije trocifren, tako da većina od oko 1000 letnjih doseljenika spava na plažama ili pod drvećem.

Pored pinija, tamarisa i palmi, plaže na Gavdosu nastanjuje i morska kleka, drvo kojeg na ovom malom grčkom ostrvu ima mnogo više nego na bilo kom drugom mestu na svetu. Njihov miris se meša sa divljim timijanom koji raste svuda, opružen preko stena ili u elegantno zbijen u gustim brežuljcima na pesku.

Idiličnu sliku Gavdosa u današnjem Putu svile upotpuniće muzika Steliosa Petrakisa, svestranog mladog umetnika sa Krita, multi-instrumentaliste, majstora kritske lire, kompozitora, pesnika i graditelja instrumenata.

Autor emisije Ivana Komadina

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво