Put svile

Idilična slika Gavdoca uz muziku Steliosa Petrakisa

Gavdos je majušna tačka na mapi, smeštena 50 km južno od Krita. To je najjužnije grčko ostrvo i verovatno najjužnija tačka Evrope, ako se zanemare Kanarska ostrva. Stalno je nastanjuje starosedelačka populacija od 35 duša, sa podjednakim brojem došljaka, iz ostatka Grčke i Evrope. Ovde nema hotela, a ni broj soba za iznajmljivanje nije trocifren, tako da većina od oko 1000 letnjih doseljenika spava na plažama ili pod drvećem.

Pored pinija, tamarisa i palmi, plaže na Gavdosu nastanjuje i morska kleka, drvo kojeg na ovom malom grčkom ostrvu ima mnogo više nego na bilo kom drugom mestu na svetu. Njihov miris se meša sa divljim timijanom koji raste svuda, opružen preko stena ili u elegantno zbijen u gustim brežuljcima na pesku.

Idiličnu sliku Gavdosa u današnjem Putu svile upotpuniće muzika Steliosa Petrakisa, svestranog mladog umetnika sa Krita, multi-instrumentaliste, majstora kritske lire, kompozitora, pesnika i graditelja instrumenata.

Autor emisije Ivana Komadina

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]