Visine

ČETIRI DUHOVNA KOMADA ĐUZEPA VERDIJA

Veliki italijanski kompozitor Đuzepe Verdi svoj život posvetio je muzičkoj sceni, tj. operi. Među njegovim malobrojnim delima drugih žanrova su i Četiri duhovna komada za hor i orkestar. Možete ih slušati u večerašnjoj emisiji Visine, koju uređuje i vodi Gorica Pilipović.

Komadi su nastajali nezavisno, godinama, a zajedno su objavljeni pred kraj Verdijevog života, 1898, i danas se izvode kao ciklus. Prvi komad - Ave Maria - Verdi je komponovao 1889, za sopstveno zadovoljstvo. Drugi komad - Stabat Mater (Stajala je majka) - obrada je standardnog, popularnog teksta koji datira iz XIII veka i obraća se Bogorodici, tj. opisuje njenu patnju dok posmatra raspeće. Treći komad - Laudi alla Vergine Maria (Pohvala Devici Mariji) - jedini je među duhovnim komadima koji je na italijanskom jeziku. Verdi je odabrao stihove iz Danteovog Raja. Konačno, četvrti komad je takođe obrada jednog tradicionalnog teksta, to je Te Deum (Tebe Boga hvalim) za dvostruki hor.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се