Visine

ČETIRI DUHOVNA KOMADA ĐUZEPA VERDIJA

Veliki italijanski kompozitor Đuzepe Verdi svoj život posvetio je muzičkoj sceni, tj. operi. Među njegovim malobrojnim delima drugih žanrova su i Četiri duhovna komada za hor i orkestar. Možete ih slušati u večerašnjoj emisiji Visine, koju uređuje i vodi Gorica Pilipović.

Komadi su nastajali nezavisno, godinama, a zajedno su objavljeni pred kraj Verdijevog života, 1898, i danas se izvode kao ciklus. Prvi komad - Ave Maria - Verdi je komponovao 1889, za sopstveno zadovoljstvo. Drugi komad - Stabat Mater (Stajala je majka) - obrada je standardnog, popularnog teksta koji datira iz XIII veka i obraća se Bogorodici, tj. opisuje njenu patnju dok posmatra raspeće. Treći komad - Laudi alla Vergine Maria (Pohvala Devici Mariji) - jedini je među duhovnim komadima koji je na italijanskom jeziku. Verdi je odabrao stihove iz Danteovog Raja. Konačno, četvrti komad je takođe obrada jednog tradicionalnog teksta, to je Te Deum (Tebe Boga hvalim) za dvostruki hor.

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica

Na kraju programa, u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]