Znakovi

"Nagrada Lazar Trifunović": dr Maja Stanković "Art is what makes life more interesting than art"

Tradicionalno, od 1993, svakog 14. januara dodeljuje se "Nagrada Lazar Trifunović" za tekst iz oblasti teorije, kritike i istorije umetnosti. Tako će i ovoga puta, na rođendan eminentnog naučnika i popularnog profesora, koji je preminuo 1983, biti dodeljena nagrada koja nosi njegovo ime. Dobitnica nagrade za 2018. godinu je dr Maja Stanković, vanredna profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu, i to za istorijskoumetničku studiju "Art is what makes life more interesting than art" (Umetnost je ono što čini život zanimljivijim od umetnosti), objavljenu u Zborniku za studije moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu (14 - 2018), kao i za teorijsku kritiku "Going, going, gone..." objavljenu na portalu Studije savremenosti. Žiri za nagradu radio je u sastavu: dr Jasmina Čubrilo, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, Čedomir Janjičić, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru i dr Maja Ćirić, samostalna kustoskinja.

Od 1994. uz "Nagradu Lazar Trifunović" dodeljuje se i "Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije" za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti. Prema odluci žirija (koji je radio u sastavu Bojana Burić, istoričarka umetnosti, Maida Gruden, urednica Likovnog programa DK Studentski grad i Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije u Zrenjaninu) Priznanje za 2018. godinu dobila je izložba "Mašić", retrospektivna izložba Slobodana Mašića, koju je realizovao Muzej primenjene umetnosti u Beogradu. Nagrada se dodeljuje istoričaru umetnosti Slobodanu Jovanoviću, kustosu izložbe, uredniku kataloga i jednom od autora tekstova u katalogu.

I Znakovi, tradicionalno, pažnju poklanjaju ovom događaju, ili "Nagradi Lazar Trifunović" ili "Priznanju DIUS-a". Ovoga puta umesto priče o nagrađenom tekstu, mi ćemo emitovati razgovor s laureatom dr Majom Stanković o tekstu "Zaokret: Novo mišljenje umetničke scene" objavljen u zborniku "Nova povezivanja - od scene do mreže", koji je izdao Fakultet za mediije i komunikacije, isto prošle godine.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Naslovna strana: Anonimni umetnik Banksi - grafit u Halu (1) 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво