Читај ми!

Autogram

Emisija je posvećena jednom od najvećih kompozitora filmske muzike Ninu Roti.

"Kada neko kaže da je ono što pokušavam da izrazim svojom muzikom mešavina trunčica nostalgije sa mnogo humora i optimizma, to je upravo ono po čemu bih želeo da me se ljudi jednog dana sećaju."

Nepretencioznost ovakvog umetničkog stava samo je delić u slagalici kojom se mogu objasniti razlozi zbog kojih jedan od najvećih kompozitora filmske muzike 20. veka, Nino Rota, još uvek nije uvažen i kao značajan autor takozvane "klasične muzike". Otuda se često zaboravlja da je Rota bio čudo od deteta: pomenimo samo da je 1924. godine, kada mu je bilo 12, sa velikim uspehom dirigovao izvođenjem svog oratorijuma "Detinjstvo svetog Jovana Krstitelja", koji je komponovao kada mu je bilo - osam!

Arturo Toskanini je bio toliko fasciniran dečakovim talentom, da ga je odveo pravo u klasu kompozicije Ildebranda Picetija na milanskom Konzervatorijumu.

Dva koncerta za violončelo Nina Rote, kojima smo posvetili današnji AUTOGRAM, nastala su pak znatno kasnije, kao diptih, u kratkom vremenskom periodu, između 1972. i 1973. godine. Slušaćete ih u interpretaciji Fridriha Klajnhapla i Filharmonijskog orkestra iz Augsburga, pod upravom Dirka Kaftana.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи