Gozba

SKEPTICIZAM, STVARNOST I SAZNANjE

 

„Filosofski nastrojen čovek ima čak predosećanje da se i pod ovom stvarnošću u kojoj živimo i postojimo krije druga, sasvim drukčija stvarnost, da je dakle i ova samo privid; i Šopenhauer otvoreno označava obdarenost čovekovu da mu ljudi i sve stvari ponekad izgledaju kao puki fantomi ili snoviđenja - obeležjem filosofske sposobnosti. A onako kako se filosof odnosi prema stvarnosti postojanja, tako se umetnički osetljivi čovek odnosi prema stvarnosti sna; on ga tačno i rado posmatra jer u tim slikama nalazi tumačenje života, na tim zbivanjima se vežba za život."

Ove Ničeove reči navode nas na razmišljanje - da li je stvarnost stvarna? Je li javje od sna smućenije, kako se pita i Njegoš? Čak je i Rasel govorio da niko ni u šta ne bi trebalo da bude siguran, jer ako ste sigurni, sigurno grešite, pošto ništa ne zaslužuje sigurnost...
U svakom slučaju potrebno je da preispitujemo prirodu našeg znanja. Neupitne stvari ne postoje...

 

Razgovaramo o tim pitanjima sa Željkom Mančićem, saradnikom na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u emisiji Gozba, Radio Beograda 2, u ponedeljak, 24.12.2018. godine.

Autor i voditelj: dr Aleksandar Lukić

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво