Znakovi

Ješa Denegri, Miško Šuvaković, Nikola Dedić "Veliki modernizam", Orion Art, Beograd.

 

Kako danas, kada se na modernizam gleda kao na istorijsku pojavu koja je bila delotvorna u veoma specifičnim okolnostima kulturnih politika sredine dvadesetog veka, možemo da reaktuelizujemo ključne autore modernizma u jugoslovenskoj skulpturi i slikarstvu? Trojica beogradskih profesora, teoretičara i istoričara umetnosti Ješa Denegri, Miško Šuvaković i Nikola Dedić izdvojili su Gabrijela Stupicu, Julija Knifera i Olgu Jevrić kao autore čija dela su "u skladu sa tipologijama 'visokog modernizma' pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka" (Denegri), u kojima se modernost interpretira kao „situacije novog osećaja i doživljaja odnosa vremena i prostora unutar savremenosti" (Šuvaković).

 

Radovi ovo troje umetnika, predstavnika sredina s određenim karakteristikama unutar jugoslovenskog kulturnog/umetničkog prostora, poslužili su ovoj trojici pisaca o umetnosti kao materijalni osnov za dijalog između aktuelnih pozicija tumačenja modernizma, a koje su oni sami definisali kao pozicije jednog istoričara umetnosti i kritičara, jednog teoretičara i istoričara umetnosti i jednog estetičara i teoretičara umetnosti.

Te svoje pozicije Ješa Denegri, Miško Šuvaković i Nikola Dedić su ikskazali kroz tekstove u knjizi "Veliki modernizam", koju je objavio beogradski Orion Art. Stevan Vuković, urednik Studentskog kulturnog centra je u velikoj sali, 7. decembra, organizovao promociju knjige na kojoj su učestvovala sva trojica autora. U Znakovima prenosimo najzanimljivije detalje ove izuzetno posećene promocije.


Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи