Hipokratija

Rekonstruktivna urologija, seksualna hirurška rekonstrukcija i razlozi zbog kojih se menja pol

 

Gost u današnjoj emisiji je dr Miroslav Đorđević, specijalista dečje urologije u Dečjoj univerzitetskoj klinici i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Dr Đorđević je član Američkog borda za rekonstruktivnu urologiju, a u domaćoj i svetskoj urologiji posebno je cenjen kao ekspert za seksualnu hiruršku rekonstrukciju tj. menjanje pola, pretežno odraslih osoba. Profesor Đorđević živi između Beograda i velikih medicinskih i univerzitetskih centara Amerike, Evrope i Dalekog istoka. Poseduje stalnu radnu dozvolu i tzv. vizu 01 za Sjedinjene Američke Države, što dobijaju samo istaknute ličnosti u svetu. 

Promena pola je delikatna operacija u kojoj učestvuje tim koji je po broju eksperata iz polja rekonstruktivne urologije, endokrinologije i psihijatrije skoro kao fudbalska ekipa.

Rekonstruktivna urologija uključuje delikatne intervencije na polnim organima, koji se prilagođavaju ili menjaju po želji zainteresovane osobe i uz odlučujuću saglasnost hirurga, psihijatra i endokrinologa. Hirurški postupak i indikacije, složeni su, delikatni i teško razumljivi ne samo laicima nego i lekarima koji nisu iz oblasti vezanih za rekonstruktivnu urologiju. Terminologija je komplikovana i često stvara konfuziju u glavama nedovoljno upućenih.

Naš dragi gost, poznat po svojoj kooperativnosti, otkriće nam tokom emisije neke tajne iz polja rekonstruktivne urologije, uključujući i razloge zbog kojih neko želi da promeni pol.

Transseksualne osobe su rođene kao muške ili ženske. Neko ko je po rođenju muškog pola, može se kasnije, posle korišćenja hormona ili posle rekonstruktivnog hirurškog postupka, smatrati ženskom osobom i može biti prihvaćen kao ženska osoba. Ta transseksualna osoba ne menja svoju genetiku, nasledna svojstva, i ne može steći reproduktivnu sposobnost uprkos svojoj tranziciji. Pol se dobija rođenjem, a na osnovu biološkog statusa on je muški ili ženski. Polnost se određuje na osnovu polnih hromozoma, hormonskih odlika i njihove ravnoteže i, naravno, na osnovu anatomije. Svako od nas je rođen kao muško ili žensko čeljade, sa retkim izuzecima. To su interseksualne osobe koje ispoljavaju odlike oba pola već na rođenju.

Pojam transpolnost, za razliku od transseksualnosti, koristi se za osobe čiji identitet, ponašanje ili poimanje samog sebe nije u skladu sa onim što se vezuje za seksualne organe s kojima su te osobe rođene. Obično se kaže da je seksualnost stvar tela i anatomije, da je pol nešto što se odigrava u glavi. Polnost je kompleksna i podrazumeva više od dve mogućnosti označene kao muško ili žensko. Na polnost utiču kultura, rasa, pripadnost socijalnom sloju i socijalnim grupama.

 

 

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво