Čekajući vetar

Ekološki magazin

 

Ove godine BIA je pronalazila zakopani opasan otpad. Sledeće godine nam neće biti potrebne sofisticirane tragačke metode - recikleri najavljuju da neće prerađivati otpad ukoliko ne počnu da dobijaju redovne novčane nadoknade u propisanoj visini. Životna sredina dobro zarađuje, ali gazda uzima pare, a njoj daje za džeparac. A od džeparca treba da žive i ona i svi koji na bilo koji način brinu o njoj. Gost emisije je Vladimir Živaljević, predsednik Udruženja reciklera Srbije.

 

Ako pitate neko dete ili onaj nevini deo sebe, neopterećen znanjem o funkcionisanju liberalno-kapitalističke stvarnosti, odgovor je: naravno, voda je osnovno ljudsko pravo. Nema ga u našem ustavu? To je samo zato što se podrazumeva. Ali, ne samo da se ne podrazumeva, nego je voda već uveliko roba od koje pojedinci i kompanije odlično zarađuju. I nije pametno čekati rešenja koja nam servira država. Bolivija je, na primer, prodala reku. A da, ipak, za početak pravo na vodu bude uneto u Ustav? Ovu inicijativu podneo je Centar za prava potrošača „Forum" iz Niša. Čućete Jovana Jovanovića.

Građani Evropske unije su vlasnici i kreatori politika u svim, pa i u oblasti zaštite životne sredine. Računa se na njihovu zainteresovanost i aktivnost, a planira se i po pet decenija unapred. Mi sve računamo na po četiri godine, pa posle toga - ko živ, ko mrtav, a evaluaciju ne koristimo. To je onaj korisni evropski običaj da se posle nekog vremena važenja, na primer, strategije - ozbiljno sedne i prouči šta je urađeno, a ako nije - zašto nije. Varvara Aleksić je imala priliku da vidi kako Evropska komisija i Evropska energetska zajednica funkcionišu iznutra.

 

Održan je Deveti eko-fest, u organizaciji Zelene omladine Srbije. Ove godine tema je hrana - njena proizvodnja, distribucija, konzumiranje i otpad. Gošće emisije su Elena Petrovska i Jelena Aleksić.

 

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи