Autogram

MIKELANĐELO KAO INSPIRACIJA

 

Kada je Dmitrij Šostakovič rekao svom sinu Maksimu da njegovu „Svitu na Mikelanđelove stihove" treba ubuduće smatrati njegovom XVI simfonijom, nije bio nimalo sentimentalan niti je u bilo čemu pogrešio. Ovaj orkestarski ciklus pesama predstaviće u današnjem Autogramu urednica Gorica Pilipović.

„Svita na Mikelanđelove stihove" prvo je napisana za solo bas i klavir 1974, a naredne godine orkestrirana. Marta 1975. navršavala se 500. godišnjica Mikelanđelovog rođenja i Šostakovič je tu činjenicu naveo kao povod za nastanak dela, mada ga je veoma inspirisao i koncert koji su deceniju ranije u Moskvi održali Piter Pirs i Bendžamin Britn, izvodeći Britnov ciklus od sedam Mikelanđelovih soneta. Šostakovič je sam odabrao Mikelanđelove tekstove i aranžirao ih u niz od deset pesama, sa jedanaestom koja visi na kraju poput lista na grani. Mikelanđelo nije dao naslove svojim pesmama, ali je Šostakovič to učinio. Pesme su poređane po strogoj dramaturgiji i svaka govori o životu i radu umetnika, o njegovim dostignućima, padovima, ljubavima i sudbinskom osećanju.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво