Znakovi

Ana Nedeljković, Nikola Majdak mlađi, "Neputovanja u Rabbitland", "Neputovanja iz Rabbitlanda", Filmska galerija Dvorane Kulturnog centra Beograda

Umetničko-filmski duo Ana Nedeljković i Nikola Majdak u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda, 4. decembra, otvorili su izložbu pod nazivom "Neputovanja u Rabbitland" i "Neputovanja iz Rabbitlanda", na kojoj su predstavljene fotografije sa snimanja animiranog filma "Neodlazak". Tom prilikom prikazani su i njihovi animirani filmovi " Rabbitland" i "Neputovanja".

Posle 5 godina od snimanja "Rabbitland", animirnanog filma, proisteklog iz doktorskog umetničkog projekta Ane Nedeljković, koji je do sada učestvovao na 50-tak međunarodnih festivala i dobio 12 nagrada u zemlji, regionu i svetu, isti umetnički duo je odlučio da snimi novi film, koristeći istu zahtevnu ali ekspresivnu stop-motion tehniku s brižljivo izrađenim figurama od plastelina, zbog čega je dnevno snimano samo 5 sekundi.
Film "Neputovanje" jeste priča o jednoj izolovanoj zemlji, ograđenoj visokim zidom, iz koje je veoma teško, skoro nemoguće putovati. Međutim, Devojčica, koja je glavni lik, sve vreme pokušava da otputuje zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo. Da li će uspeti u tome ili ne?

Ana Nedeljković je diplomirala slikarstvo, magistrirala i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Instalacija Rabittland je njen doktorski rad. Samostalno je izlagala u Beogradu i Beču, a učestvovala je i na brojnim grupnim prezentacijama i manifestacijama. Nikola Majdak mlađi je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek filmska i TV kamera. Poslednjih 20 godina aktivan kao snimatelj, animator, reditelj, predavač i voditelj radionica animiranog filma. Snimio je preko 50 dokumentarnih i kratkih igranih filmova, desetine muzičkih spotova i animacija.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво