Hipokratija

Vazduhoplovna medicina - čari i problemi

 

Gosti u današnjoj Hipokrtiji su dva pukovnika Vazdušnih snaga Republike Srbije, doktor Slaviša Đurđević, specijalista endokrinolog i fizijatar Vojnomedicinske akademije u Beogradu, predsednik Sekcije za Vazduhoplovnu medicinu Srpskog lekarskog društva i doktor Zvonko Šundrić, neuropsihijatar VMA, pilot nekadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva Jugoslavije, a danas Vazdušnih snaga Vojske Republike Srbije, aeromedicinski ispitivač kandidata Direktorata za civilnu avijaciju Republike Srbije.

Avijaciona medicina je preventivna grana medicine, a pacijenti su piloti, kopiloti, posada aviona, kabinsko osoblje, ali i astronauti. Ona se bavi uslovima rada i okolnostima na koje su piloti i njihova posada u većim letilicama naročito osetljivi, a što može uticati na sigurnost letenja.
Šire gledano, avijaciona medicina se bavi prevencijom psiholoških reakcija koje se mogu dogoditi usled različitih bioloških i fizičkih stresova tokom leta.
U avionima visokih performansi, kaže pukovnik dr Šundrić, piloti nose takozvane „g" kombinezone, koji pomažu telu da se odupre štetnim efektima ubrzanja, a na licu su im naročite maske preko kojih se u pluća ubacije optimalna količina kiseonika. Osim toga, sedište pilota je tako konstruisano da, po potrebi, može biti katapultirano.
Naši gosti ističu da svaki faktor namenjen sigurnosti leta ponekad otkazuje. Pored toga, i najiskusniji piloti, kopiloti i ostalo kabinsko osoblje u većim letilicama izloženi su specifičnim uslovima života (neredovno spavanje, ishrana, stresovi i smene).
O mnogim drugim zanimljivostima iz života pilota, čućemo iz prve ruke, od naših dragih i uvaženih gostiju.

 

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.  

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво