Čekajući vetar

Ekološki magazin

Predlog Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti trebalo bi da zakrpi rupe koje su se pojavile u praksi devetogodišnje primene Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti. Žurba da se ovaj zakon nađe u proceduri i još veća da se prihvati, izazvala je sumnju kod dela javnosti, iako vlast tvrdi da to ne znači ni nuklearke, ni deponije za nuklearni otpad u Srbiji. A šta znači to što nije bilo javne rasprave - gošća emisije je Aleksandra Knez Milojković iz Alijanse za zajedničko dobro.

Kod nas je ovih dana doneta prva presuda zbog ogrešenja o životnu sredinu. U Evropi je to bilo još 1868. godine. Koliko se u svetu i sa kakvim uspehom koriste popularne tužbe, a šta nedostaje da bi se pokretale i ovde?

Neko je računao ovako: Zemlja je stara 4,6 milijardi godina. Ako to pretvorimo u 46 godina - ljudi su na Zemlji četiri sata. Industrijska revolucija počela je pre jednog minuta i to je bilo dovoljno da uništimo više od polovine svih šuma na Planeti. Dokle smo to došli kada u Kolumbiji šumskim područjima daju status pravnog lica, ne bi li ih bar donekle zaštitili? Gošća emisije je Tijana Ležaić, autorka projekta Šume i klima.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво