Znakovi

Dr Ivana Bašičević Antić - "Trijumf reči u vizuelnoj umetnosti dvadesetog veka – Dimitrije Bašičević Mangelos i Marsel Brodars", "Orion art", Beograd

U organizaciji „Fonda Ilija i Mangelos" od 4. oktobra do 11. novembra u galeriji „Menjačnica" Instituta „Gete" otvorena je izložba „Fenomen Ilija - Mangelos". Na izložbi su predstavljena dela iz zaostavštine Ilije Bašičevića Bosilja i Dimitrija Bašičevića Mangelosa. Dr Ivana Bašičević Antić, organizator izložbe, želela je da ukaže na ovaj jedinstven umetnički - kreativni odnos oca i sina.

U okviru izložbe, 1. novembra promovisana je knjiga dr Ivane Bašičević Antić „Trijumf reči u vizuelnoj umetnosti dvadesetog veka - Dimitrije Bašičević Mangelos i Marsel Brodars", u izdanju „Orion arta". Ovom knjigom, autorka je analizirala promene u modernoj umetnosti koje su dovele do proširenja funkcije umetnosti i značenja samog umetničkog dela, odnosno, sve ono što je omogućilo pojavu tekstualnih praksi, i to na primeru dveju umetničkih pojava - Dimitrija Bašičevića Mangelosa i Marsela Brodarsa.

„U analizi Brodarsovog i Mangelosovog opusa polazna teza je da su ovi umetnici demonstrirali, na tragu dišanovske 'tradicije redimejda' i poznomodernističkih tj. neoavangardnih strategija aproprijacije vanumetničkih predmeta, kulturalnih institucija i filozofskih konstrukcija, kako se od zatvorenog umetničkog dela kao 'proizvoda' dolazi do otvorene interkulturalne, intermedijske i interdisciplinarne umetničke prakse", zapisala je dr Ivana Bašičević Antić u knjizi.

Gošća emisije biće dr Ivana Bašičević Antić.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи