Sporovi u kulturi

Gorica Mojović i Nenad Todorović

Slučaj "Aleksinac", ili zabrana predstave zbog jednog glumca, poslednji je u nepreglednom nizu pokušaja nadziranja slobode izražavanja - što je definicija cenzure - pojave poznate i prisutne oduvek i svuda. Prva zvanična cenzura u Srbiji datira iz 1832. godine. Objavlenije knjaza Miloša svrstalo je zabrane u osam tačaka. Prve dve su se odnosile na uvrede boga i hrišćanstva, poslednje dve na povredu ortografije, odnosno gramatike (!), između toga su bili zaštićeni javni moral i državni činovnici. 

Kako se povreda ovih zabrana i kažnjavala, teško je reći jer "praviteljstvo" u to vreme još nije uspostavljeno, pa su posledice po svoj prilici proizilazile iz sive zone ličnih interpretacija. Što je automatski i drugoj strani pružalo široko polje delovanja u zaobilaženju cenzure.

Zabrane kao najviši nivo sporova u kulturi, tema su današnje emisije, o čemu govore Gorica Mojović, profesorka književnosti i političarka, jedno vreme direktorka Kulturnog centra Beograda, i Nenad Todorović, reditelj i bivši upravnik pozorišta u Leskovcu i u Gračanici; govore kao akteri, ali i "vršioci vlasti" u kulturi.

Emisiju uredila i vodi Aleksandra Glovacki.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара