Hipokratija

Zašto, kad i kako teško oštećeni prirodni kuk ortopedski hirurzi zamenjuju veštačkim kukom

Gost emisije je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Zoran Baščarević, specijalista ortoped i direktor Instituta za ortopediju i hirurgiju „Banjica" u Beogradu.

Zglob kuka jedan je od najvažnijih zglobova u telu čoveka. On povezuje karlicu sa nogama. Fleksibilniji je od svih zglobova (osim ramenog zgloba), i zato su moguće promene položaja tela u velikom opsegu, a da pri tome ne dođe do gubitka ravnoteže.

Anatomski gledano, po obliku zglobnih površina, zglob kuka pripada grupi loptastih zglobova. Oni se odlikuju glatkoćom površina i pokretljivošću u svim pravcima oko jedne obrtne tačke. Zglob kuka ima čašicu - koja pripada karlici, i glavu - koja pripada butnoj kosti, inače najdužoj, najtežoj i najčvršćoj kosti u telu odraslih osoba. Kuk, zajedno sa kolenima, nosi težinu tela čoveka. Težina se preko glave butne kosti (čiji je poluprečnik 2,5 centimetra) i njenog tela (dužine 1/4 telesne visine) prenosi na kolena, što objašnjava pojavu čestih degenerativnih promena koje se javljaju usled istrošenosti i starosti.

Ukoliko posle pedesete godine života zglobne površine u kuku postanu neravne, ili pak dođe do povrede - što je među starijim osobama vrlo često - onda je ugradnja veštačkog kuka često najbolji način lečenja, budući da je tehnika hirurške zamene oštećenog kuka protezom usavršena i da joj je trajanje oko 20 godina.

O protezama kuka i njihovoj hirurškoj ugradnji govoriće nam naš dragi i uvaženi gost.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.  

 

 

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи