Znakovi

Slobodanka Stupar "Stepenice III", Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo, Muzej u Smederevu

Posle Kruševca i Niša, svoj novi ciklus posvećen stepenicama evropskih muzeja Slobodanka Boba Stupar predstavila je i u Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Smederevu. Na izložbi pod nazivom "Stepenice III" prikazala je seriju fotografija stepeništa nekoliko evropskih muzeja, štampanih direktno na aluminijumskim pločama i grupisanim u nekoliko celina. Time je obogatila vizuelnu informaciju same fotografije - isijavanje alubonda daje predstavi dodatnu (unutrašnju, saklralnu) svetlost a grupisanjem fotografija stvara jednu vizuelnu, apstraktnu celinu.

Pošto muzeje shvata kao hramove duhovnosti, u tom kontekstu Slobodanka Stupar stepenice ne shvata kao arhitektonske elemente već kao koridore iz jednog mentalnog stanja u drugo, kao trenutak relaksacije pre novo izlaganje ekspresijama koje izazivaju različite kontemplacije. Tome doprinosi i zvuk koji odražava stanje duha i protivteža je tišini karakterističnoj za atmosfer muzeja. Stepenište je metafora po svojoj funkciji - ona vode i na gore i na dole. Prethodne dve izložbe iz ovog ciklusa su tako i nosile naziv "Stepenice na gore su i stepenice na dole" dok je ova u Smederevu naslovljena "Stepenice III", što ukazuje na pročišćenje ideje i davanje primata vizuelnoj ekspresiji.

Poseban deo projekta je serija fotografija i video snimljeni u zgradi tada više godina zatvorenoog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koja ispražnjena od svog sadržaja i u relativno razrušenom stanju izaziva dramatično suprotne emocije i doživljaj. Video kamera postavljena u visini grudi i bez stvarne kontole nad onim sta snima, beleži u jednom kadru prolazak kroz prazni prostor muzeja kao da se obilazi postavka, dok stvarnost čine oguljeni zidovi i koraci koji odzvanjaju u praznom prostoru.

Gošća emisije biće Slobodanka Stupar.
Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи