Sporovi u kulturi

Angažovana književnost

Koliko je danas ideja o društvenoj ulozi književnosti prisutna i koliko je primenljivo pitanje koje se nameće samim tim što se u poplavi današnje literature samo kod ozbiljnih pisaca ta osobina prepoznaje ? Neće anahrono biti shvaćena ako će s osećanjem za odgovornost pred čitaocem ozbiljan pisac razmisliti i o takvoj ulozi. Današnji razgovor za polazište ima knjigu Emira Kusturice čiji je naslov "Šta mi ovo treba" i najnovije prozno delo Milisava Savića "Povest čudnovatih događaja u Srbiji". I dok Kusturičina knjiga nosi odgovornost pred savremenom aktuelnošću, Savićeva ima na umu istorijsko i naš odnos prema iskoračenju u mitsko.

Biće ovo prilika da slušaoce podsetimo i na Žan-Pol Sartra koji je uveo pojam "angažovana književnost" i na njegovo delo "Šta je književnost" i dan danas značajno za tumačenje književnih pojava i fenomena. Poznat je njegov sud o književnosti na ovaj način izrečen: "Ljudi čitaju brzo, loše i sude pre nego što su shvatili."

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su književnik Milisav Savić, režiser i književnik Emir Kusturica i književni kritičar Vesna Trijić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво