Hipokratija

Tema današnje emisije su bolesti dečjih pluća i sistema za disanje kao celine.

Gost današnje Hipokratije je profesor Medicinkog fakulteta u Beogradu dr Predrag Minić, specijalista pedijatar i rukovodilac sektora za bolesti pluća i poremećaje disanja u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „dr Vukan Čupić" u Novom Beogradu.

Iako se spolja gledano, anatomija dečjih pluća malo ili ni malo razlikuje od anatomije pluća odraslih, ipak one postoje, važne su i ne bi se smele prevideti. Baš te male razlike, povećavaju verovatnoću i težinu plućnih bolesti i problema s disanjem, naročito male dece, a osim tog utiču i na tretman i izbor najprikladnije tehnike lečenja.
Rebra beba i male dece orijentisana su više horizontalno nego kod starije dece i odraslih, što smanjuje širenje grudnog koša. Hrskavica dečjih rebara je sunđeraste građe što smanjuje otpornost grudnog koša na spoljašnji pritisak i tako smanjuje zapreminu njegove unutrašnjosti. Mišići između rebara nisu potpuno razvijeni i nemaju skoro nikavu snagu, sve dok deca ne pođu u školu. To otežava dizanje prednje površine grudnog koša kad dete leži na leđima. Potiljačni deo glave deteta znatno je veći nego kod odraslih, tako da kad dete leži na leđima, vrat mu je jako savijen napred i otežava prolaz vazduha kroz dušnik. Jezik deteta je proporcionalno veći od jezika odraslih u odnosu na prostor u ustima. Disanje kroz nos je tipično za malu decu, a njihov prečnik dušnika, bronhija i još užih disajnih puteva razlog je problema tokom zapaljenja i drugih sličnih situacija.
Bolesti dečjih pluća i disajnih puteva imaju sličnosti sa sličnim bolestima odraslih, ali više po nazivu, a manje po kliničkom toku.
Hronični kašalj je simptom koji i lekare i pacijente obaveštava o neobičnim i nenormalnim događanjima u telu, a jedan je od pet najčešćih razloga zbog kojih se deca vode na lekarski pregled, On napada između 5 i 10 odsto dece u razvijenom svetu uključujući i Srbiju. Ponovne infekcije disajnih puteva predstavljaju problem za postavljanje dijagnoze jer mogu biti posledica nekog jednostavnog virusnog zapaljenja, ali i ozbiljne patologije poput cistične fibroze, poremećaja imuniteta ili neke urođene bolesti. Astma, cistična fibroza, poremećaji disanja tokom spavanja, uključujući i zavisnost od mehaničke ventilacije značajni su problemi o kojima će nam govoriti naš uvaženi i dragi gost doktor Peđa Minić.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.  

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи