Znakovi

Radomir Knežević "Posveta sećanju", galerija Haos, Beograd

Umetnik i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Radomir Knežević pripada onoj grupi umetnika koji dokazuje da istraživanja s likovnim elementima imaju svoju svrhu i u drugoj deceniji XXI veka. Daleko od toga da Radomir Knežević te elemente shvata na tradicionalan način - on ih uzima iz jednog konteksta i konstruiše potpuno novi. Na izložbi "Posveta sećanju" u galeriji Haos, Knežević je u fokus svog istraživanja stavio liniju, i postavio sebi mnogobrojna pitanja, između ostalog: "Šta je sve linija", "Čemu služi linija u kreiranju umetničkog dela", "Da li linija može da bude forma (ne samo da je opisuje već da bude samodefinišući faktor)", "Koliko je linija deo umentosti a koliko života"...

Drugim rečim, na izložbi "Posveta sećanju" Radomir Knežević nastavlja istraživanja crtanja u prostoru, koristeći šiblje (dakle prirodni, životni materijal) kao linije kojima "osvaja" živi/galerijski prostor.

Za razliku od prethodnih ciklusa, kada je pratio artikulisani ekspresivni gest svojih uljanih slika, ovoga puta se okrenuo čistijim linijama/formama, s konstruktivističkim/modularnim osobinama s ciljem da što bolje "iscrta" prostor galerije. S posebnim osvetljenjem koje stvara senke trodimenzionalnih crteža, Knežević uvlači posetioca u samu bit slike/prostora, ostavljajući ga da sam sebi postavlja već pomenuta pitanja.

"Linija je u permanentnom, gotovo ritualnoom procesu kretanja, između organskog, prirodnog račvanja i tkanja, ali i prirodnog, konstrukcionog podvrgavanja savijanjima i zgušnjavanjima... Tačkom kompresije intenzivira tenziju, iz nje emituje nova kretanja i uobličavanja, ona je neminovna i moćna konstruktivna dterminanta jednog živog procesa", navela je u predgovoru kataloga Gordana Stanišić.

Gost emisije je Radomir Knežević

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се