Rečeno i prećutano

Ukras sveta

U susret Međunarodnom danu deteta, u emisiji Rečeno i prećutano govorićemo o programima i projektima za osnaživanje dece pogođene siromaštvom. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku pola miliona stanovnika Srbije nije u stanju da zadovolji minimalne egzistencijalne potrebe. U odnosu na 2016. godinu, zabrinjava porast siromaštva kod lica koja žive u domaćinstvima sa šest i više članova, kao i porast siromaštva kod dece.

Dok ekonomisti smatraju da bolja raspodela novca u vidu socijalne pomoći i dečijeg dodatka može značajno da popravi sliku siromaštva kod najmlađih, sociolozi upozoravaju da siromašna deca ne učestvuju u društvenom životu, ne mogu sebi da priušte odlazak u bioskop, da nauče da sviraju neki instrument, da imaju privatne časove ili da pozivaju drugove na rođendan... Psiholozi kažu da su u mnogim slučajevima takva deca manje samouverena, ne mogu lako da nađu prijatelje...

Stoga su izuzetno značajni projekti koji se sprovode na osnaživanju dece i mladih iz siromašnih porodica kako bi se prekinuo začarani krug "naslednog siromaštva". O tome u emisiji Rečeno i prećutano govore Dijana Opačić iz Udruženja muzičke umetnosti Music Art Project i Jovan Marinković iz Društva za razvoj dece i mladih Otvoreni klub iz Niša.

Autor i voditelj Svetlana Jajić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво